Prvi rođendan Bokobrana

Objavljeno:
10. Jul. 2018.
Kategorija:
Škafetin
Licenca
Citiranje djelova sa linkom prema tekstu.
Tagovi:
protestnagradagradinaKonferencija

Kako je sve počelo?

NE!GradiNA!

Antonela je podijelila fotografiju rta Ograda u uvali Mirišta- dva mastodonta koja su ga osvojila sve do mora! Miljan je tagovao Miloša, a Miloš je arheolog koji zna da je na vrhu ponte bronzanodopska gradina Straišće! Stanite malo, valorizatori, neće da može!

Gerila je počela da dela! Podnijeli smo prijavu, bili dosadni i oštri. Nakon par mjeseci gradina je stavljena pod prethodnu zaštitu. Opet je ugrožena, ali o tome nekom drugom prilikom… Nadgledamo radove :D

 Na današnji dan platili smo domen, a na sajt bokobran.me postavili logo i ostale generalije- ko smo, što smo i gdje idemo. Zblesirani pred mišlju: Quo vadis, Boka?

 Uslijedila je borba za još dvije gradine, jednu u Grblju, koja je već devastirana i drugu, kojoj su, radovima na projektu Luštica Bay, ušli debelo u bafer zonu. Logično- otišle su prijave.

Igrajući se riječima, osmislili smo naziv kampanje: Ne!Gradina! postalo je NE!GradiNA!- Razvoj svakako, ali on ne mora da znači devastaciju naše prirodne i kulturne baštine, jer tada nije razvoj.

Arheoološka konferencija

Na konferenciji “Arheološki predio Boke Kotorske- KAMENJE SPOTICANJA” okupili smo renomirane lokalne naučnike, planere, arhitekte i istraživače- Aleksandra Dendera, Jovicu Martinovića, Vilmu Kovačević, Miloša B. Petričevića, Aleksandru Kapetanović, te Vuka Čvora I Dragana Rajčevića. Izloženi su svi aspekti ugroženosti najstarijeg sloja kulturnog nasljeđa, kojim Boka obiluje.


Godišnja Nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam CGO.

"Nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija, ove godine, dobila je neformalna građanska inicijativa Bokobran, kao grupa zaljubljenika u Boku, posvećenih očuvanju njene jedinstvene prirodno-kulturne baštine," objasnila je Daliborka Uljarević na ceremoniji dodjele nagrada, kojom je otvoren Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2018”. Nagradu je uručio zamjenik ambasadora u kanadskoj ambasadi za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, Brian Ebel.

Protest u Kotoru protiv nasipanja plaže

PET DO PODNA- protest protiv nasipanja plaže u Dobroti, za potrebe tada sestrićevog projekta “Dobrota Pallazzi”. Poslata snažna poruka koja nije zaustavila nasipanje plaže. Investitor nas je htio častiti kolačima.

Na protestu je pročitan autorski tekst Hercegnovljanina Antonija Pušića alias Ramba Amadeusa, u kojem, govoreći o bezumlju na terenu, zove na podršku inicijativi Bokobran.

Učestvovalo oko 150 građana, najmanje Kotorana. Protestu su se pridružili predstavnici mnogih bokeških NVO, najeminentniji stručnjaci na polju planiranja prostora i zaštite kulturnog nasljeđa u Crnoj Gori, klubovi različitih političkih partija iz Kotora i Tivta, te gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić.

Protest u Tivtu za zaštitu plaže Seljanovo

Boka Trade (Kaluđerovina, Kamenari, Hotel Mimoza) trejdovala i Pontu Seljanova. Mislili su se pružit u more 5,6,8 metara, betonirat koju pontu, pa ih pod morem povezat da ne zbrišaje pijesak, boga ti. Tu malo DJ, kojih 250 ležaljki. Raskoš!

Bez ugovora s Morskim dobrom, mimo UT uslova koje je izdala opština, pojavili su se sa projektom za koji o elaboratu uticaja na životnu sredinu javnu raspravu sprovodi ista opština. ???

Oko 250 građana je poručilo: Ne damo vam Pontu!

Govorili: Željko Komnenović- Matica Boke, Marijana Mišić Škanata- Evropski dom Tivat, Sanja Vuković- građanka Seljanova. Pročitan stručni stav o namjeri devastacije podmorja i obale marinske ekološkinje, doktora Slavice Kašćelan Petović sa Instituta za biologiju mora.

Veliki broj građana direktno nam je ponudio pomoć. Javilo nam se nekoliko srodnih organizacija iz Crne Gore, te nekoliko regionalnih koje se bave zaštitom baštine na sličan način kao mi. Sve više stručnjaka i drugih dobronamjernika nas daruju značajnim informacijama i nude pomoć.

Sve više ljudi shvata da je upravljanje prostorom ozbiljna rabota, kojom se danas u Crnoj Gori bave neuki i korumpirani pojedinci, instalirani u zarobljenim institucijama sistema. Vratimo prostor stručnjacima! O glavi nam se radi.

Jesmo nešto preskočili?

Jesmo, dosta toga. Preskočili smo da nabrojimo manje važne stvari kao: krivična prijava za trovanje galebova i zečeva na ostrvu Lastavica (Mamula), učestvovanje na javnim raspravama,, izlaženje na teren, snimanje dronom, stručno skeniranje i pravljenje presjeka postojeće situacije, pravljenje 3D modela, prekopavanje arhiva, savjetovanjem itd itd.

U pripremi:

  • Aktivnosti za odbacivanje nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje
  • Aktivnosti za povlačenje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata
  • Razno


Bokobran želi da bude servis i receptivno mjesto za sve aktivnosti u cilju očuvanja i održivog razvoja Boke Kotorske. Nismo NVO, mi smo građanska inicijativa koju može svojatati svako ko ima volje i vremena da nam se pridruži u nastojanjima.

Sretna nam prva godina BOKOBRANJENJA u ovom formatu! Cheers!

Učestvujte u diskusiji:

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korišćenje našeg sajta, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića.Više informacija