Dio gradine unisten

Podnijeli smo dvije krivične prijave

Objavljeno:
24. Jan. 2019.
Kategorija:
Obavještenja
Licenca
Citiranje djelova sa linkom prema tekstu.
Tagovi:
ArheologijaLušticagradinatumulkrivična

Od 2017. godine pokušavamo staviti pod zaštitu gradinu "Straišće" koja se nalazi na Rtu Ograda između Mirišta i Žanjica, o čemu smo pisali više puta i obavještavali javnost preko medija. I pored jasne dokumentacije, zahtjeva i prijava, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je sve uradila tako da ide na ruku investitoru koji želi graditi. U Decembru smo podnijeli dvije krivične prijave.

Gradina Straišće

Gradina je arhitektonska konstrukcija, obično kružnog oblika, koja je najčešče imala funkciju utvrde. Gradina na slici, kružni pojas koji je vidljiv iznad trase nedavno probijenog kolskog puta, datira iz bronzanog doba, a njeno ime- Straišće, ukazuje da je u pitanju višeslojni arheološki lokalitet, koji je korišten i u Srednjem vijeku.

1957. godine je objekat je zaštićen od strane države, da bi kasnije, vjerovatno u interesu investitora koji želi graditi Hotel, nestala dokumenta koja to potkrijepljuju. Bokobran je došao do tog rješenja, te je ranije objavljen na našim stranicama.

Mi smo nekoliko puta podnosili zahtjeve i insistirali da Uprava za zaštitu kulturnih dobara sprovede zakonom propisane radnje i obezbijedi adekvatnu zaštitu ovog vrijednog spomenika kulture. Cilj je bio da se spriječi uništavanje lokaliteta, koje se desilo u posljednjih pola godine. Bafer zona same gradine već je ranije uništena izgradnjom betonskih kazamata uz samu obalu, čije se konstrukcije šire i na stijenama do samog mora.

Uprava za uništavanje kulturnih dobara

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore sa Cetinja svojom je inertnošću, ili namjernim zaobilaženjem svojih obaveza, proputila devastaciju Straišća. Kao i brojnih drugih vrijednih lokacija u kulturnom pejzažu Boke Kotorske.

Prva krivična

Prva krivična prijava je podnešena protiv protiv NN LICA zbog osnovane sumnje da je u neutvrđenom trenutku u periodu od 05.06.2017.g. do dana podnošenja krivične prijave izvođenjem građevinskih radova na lokalitetu Rta Ograda na Luštici, Žanjice teško oštetio kulturno dobro lokalitet Gradina Straišće (Tumulusi na Žanjici), rušenjem utvrdnog obzida na sjeverositočnoj strani arheološkog lokaliteta, u dužini od približno 15 m.

Druga krivična

Druga krivična prijava je podnešena protiv NN LICA- odgovornog lica u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Ministarstvo kulture Crne Gore. Zbog osnovane sumnje da u periodu od 05.06.2017.g. do dana podnošenja ove krivične prijave kao odgovorno lice u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Ministarstvo kulture Crne Gore, kršilo odredbe Zakona o zaštiti kulturnih dobara, to jest propustilo dužnost nadzora i izvršilo drugo očigledno nesavjesno postupanje u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa je takva NEMJERLJIVA šteta i nastupila devastacijom arheološkog lokaliteta Gradina Straišće na Luštici, Opština Herceg Novi - čime je izvršilo krivično djelo nesavjestan rad u službi iz čl.417 st.2 u vezi st.1 KZCG.

Kopije email-ova nećemo objavljivati za sada.

Prije uništenjaPoslije uništenja
Učestvujte u diskusiji:

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korišćenje našeg sajta, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića.Više informacija