Bokobranu veliko priznanje od CGO

Objavljeno:
11. Dec. 2017.
Kategorija:
Obavještenja
Licenca
Citiranje djelova sa linkom prema tekstu.
Tagovi:
nagradaCGOUbrzaj 2017Ubrzaj

Inicijativa Bokobran, u kategoriji organizacija, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, koju je prije pet godina, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima- Ubrzaj, ustanovio Centar za građansko obrazovanje

“Misija borbe za građanski koncept razumijevanja društva koji neće partijskim i drugim stegama ograničavati osnovna ljudska prava i slobode u današnje vrijeme je još presudnija, a isključivost prema neistomišljenicima ograničava društvene i lične potencijale”- poručila izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, otvarajući VIII Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2017, koji je zvanično počeo sinoć (10.decembra) u Kulturno informativnom centru Budo Tomović, projekcijom filma “Žaba” bosanskog reditelja Elmira Jukića.

Festival realizuje CGO u saradnji sa KIC-om ”Budo Tomović”, Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma BELDOCS, Sarajevo film festivalom, Kulturnim centrom ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opštinama Kotor i Berane, kao Centrom za kulturu Berane.

Uljarević je kazala da CGO radi i stvara 15 godina u “prilično izazovnom kontekstu”, napominjući da se bez vizije ne može ići dalje.

“Bez te vizije, ne bi opstali deceniju i po, utemeljili se institucionalno, postali prepoznatljivi i kredibilni u našoj i međunarodnoj javnosti, u svoje obrazovne i vezane programe direktno uključili preko pet hiljada građana i građanki Crne Gore, uticali na zakonodavne i procese oblikovanja javnih politika. Ne bi ni imali danas Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj”, ocijenila je Uljarević.

CGO nastavlja da propituje svoje granice i njihovu neograničenost. “Neke smo pomjerili, ali mnoge su još tu. Ohrabrujemo i sve vas da to činite, počev od onih najsnažnijih i najsloženijih u nama samima, koje su izraz našeg poimanja svijeta i našeg mjesta u njemu”, navela je Uljarević.

Prema njenim riječima, izbor dovođenja u pitanje granica je provjera integriteta, intelektualnih kapaciteta, emotivne otvorenosti, etičkih principa i hrabrosti. “Težak je, ali vrijedan onog traga koji možemo ostaviti u izgradnji nasušno potrebnog građanskog okvira i sadržaja ovog društva. I zato mi ubrzavamo i ove godine”, poručila je Uljarević.

Saradnica na programima u CGO i moderatorka Festivala Ubrzaj, Tamara Milaš, kazala je da su zajednički imenitelji selekcije od 15 filmskih premijera vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca da svojom akcijom pokrene promjenu.

A građanski aktivizam i beskompromisna borba za ljudska prava nisu još uvijek u svojoj punoći zaživjeli u Crnoj Gori. Tu su i dalje izuzeci i da bi ukazali na značaj onih koji žive ove principe, da bi ih ohrabrili da nastave i da budu inspiracija drugima mi smo uspostavili nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam - navela je Milaš.

Nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija, ove godine, dobila je Inicijativa Bokobran, neformalna grupa građana posvećenih očuvanju prirodnog i kulturnog identiteta Boke Kotorske. Obrazlažući nagradu, Daliborka Uljarević je istakla:

Grupa beskompromisnih entuzijasta, građana i građanki različitih profesija- naučnika, novinara, IT stručnjaka, okupljena oko zajedničke strasti- zaštite lokaliteta nepoznatih i nedovoljno poznatih široj i naučnoj zajednici, uspjela je da u posljednjih par mjeseci sačuva od fizičkog uništenja jedno praistorijsko utvrđenje- gradinu Straišće, i pokrene još četiri inicijative za zaštitu ugroženih i potencijalno ugroženih lokaliteta na području Luštice i Grblja. Ovaj uspjeh spontanog i samoinicijativnog građanskog aktivizma dokazuje da upravo on nerijetko predstavlja posljednji branik- bokobran- opšteg dobra pred interesima krupnog kapitala i inertnosti institucija koji može da bude ohrabrenje i inspiracija za sve nas.

Predstavnica Bokobrana, Antonela Stjepčević, kazala je da je nagrada veliko zadovoljstvo, ali i podstrek organizaciji da nastavi sa novim akcijama u cilju zaštite kulturnog i prirodnog identiteta Boke Kotorske. “Jer to jeste naše ljudsko pravo i građanska obaveza”, poručila je Stjepčević.

Ovogodišnja nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinaca dodijeljena je posthumno Milanu Šaranoviću, koji, kako je obrazloženo, ostaje inspiracija aktivistima civilnog društva u Crnoj Gori.

Osmi Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2017 u KIC-u Budo Tomović traje do četvrtka, 14.decembra. Program u Centru za kulturu u Beranama zakazan je za danas i sjutra (11. i 12. decembar). Izdanje Ubrzaj 2017 u kotorskom kinu Boka slijedi 15. i 16.decembra.

Bokobran nastavlja sa svojom misijom! S novim vjetrom u leđa, koji donosi priznanje jedne od najrespektabilnijih organizacija civilnog društva u Crnoj Gori. Ali, i većom odgovornošću da “spusti bokobrane” suprotstavljajući se stihiji današnjice. Pridružite nam se!

full copyright nad slikama: CGO i PR Centar.

Miljan Vujosevic, Antonela Stjepcevic, Milos PetricevicpublikapublikaDaliborka Uljarevic nagrada BokobranKandska ambasadaAplauzAntonela StjepcevicAntonela StjepcevicBokobran dobija nagraduMiljan Vujosevic i Antonela Stjepcevic
Učestvujte u diskusiji:

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korišćenje našeg sajta, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića.Više informacija