Barka ispred Perasta

Ća će meni barke male?

Objavljeno:
20. Jun. 2017.
Kategorija:
Obavještenja
Licenca
Citiranje djelova sa linkom prema tekstu.
Tagovi:
EKOLOGIJABarkeValorizatori

„Ća će meni barke male, što se ljuljaju...“- pjevuši prpošni mladac vrste drpsovci, iz porodice valorizatora. Opet ga je dopalo da osmisli vilu na pjenu od mora, pa trlja ruke, no mu se malo apetaju. Sam se sebi čudi o'kle mu ove verse, ali nije nego su mu u pravom momentu pale na pamet. Žega užgala dok je dojč iscijedio, nije sviko da ovako rano zapeče.. Malo tlocrtno produžit', proširit', ukopat' zeru suteren, biće to top. Jes' malo natrpano odje u Dobrotu, ali evo ove crkve, nije loša. „Možda i ja kakav kampanel da nacrtam.. Pa ne mora zvonit'“- konta zaneseno.

Valorizatori su, kao što znate, najsposobnija porodica crnogorskih sisara, koji su darvinistički besprekorno shvatili što znači evoluirati. Lako se to sredi, iako oni kočničari još roje oko Zakona o planiranju i izgradnji. Da oćemo to više oposlit, usporiše nas malo, e su Evropskoj komisiji dostavili prevod. Lijepa sreća, te su ovi iz Morskog dobra imali razumijevanja. Zato su nam važni svi naši drpsovci. Ovi sa diplomama posebno. A, nije brate, nego ono baš nema smisla. Ovakav komad, a da se tuda ova djeca s ovim trejlerima potežu. Imaju n'akve male jedrilice, s njima od zore raganjaju.. A viđi, ima i lijepi parking za brodove. Malo produžimo, možda i kakav splav da dodamo. I vrh! Ima tu neki jedriličarski klub Lahor, te tu djecu uče da jedre. Zvali u Budvu na vrijeme, lijepa sreća, te im ne produžiše ugovor za korištenje morskoga dobra. Pomalo, sad će malo da graju. Ono da je jedrenje tradicija, jedra su Boku izgradila. Te to je sport, te to treba njegovati, te razvijati, te sportski jedriličari ostavljaju najviše para đe dođu nakon profesionalaca golfera. Ima tih kočničara sve više, i sve su bolje organizovani. Ali, ugrabiće se još ponešto, nije još sudnja ura.

Ti su jedriličarski klubovi po Boki stvarno lijepe ponte u'vatili. I, brate mili, koriste ih po pedeset godina. Malo li je?! Onaj Delfin u Tivtu 'ladno zgradu sa kazinom dijeli. Je li brate bolje da tu bude kakav sega-mega restoran, a ne neki klub, đe ta djeca graju, nema đaolje jedne đevojke selfi da učini jer joj sve u kadar uskaču. Onoga Krekića je trebalo poslušat, kad je lijepo zborio da se akvatorijum Porto Montenegra treba proširit do 80 metara od Ponte Seljanova. I lijepo je objasnio da to nikome neće smetati, osim ovima što tu male barke drže i idu na ribanje. I ovoj dosadnoj djeci što tu graju. Ima ih i po pedeset ljeti. To je stvarno haos! Nego ajde, ukeljao je ovaj naš tu koji ponton, valorizovaćemo to već nekako.

Oni u Novi brate u sami Škver. I još 'oće da ih naši mediji prate. A stvarno! Pa što, da pričamo o uspjesima jedriličara?! Kako da ne. Pa da ovi narod pomisli da te gluposti stvarno imaju smisla. E, ne'š kolega!

Neka jedre tamo po zalivu, dok ne naiđe kruzer. Onda će im naš inspektor ulećet, pa ćete sljedeći put godinu dana unaprijed znat' najavit regatu. A ne brate sedam dana prije. Znaju li oni koliko ima rabote, koliko se vinjeta mora završit da ovi iz Porta ne graju! Lijepo sad za dogodine, pa ako ih puštimo. Još nam i kruzere ometaju. A mi kruzerima ne naplaćujemo ekološku taksu, nego to s bande pametno završavamo. Zato su mediji tu, da jave narodu da nam je uplovio rekordan broj, da se mi lijepo pohvalimo koliko smo dobri.

Stvarno treba ovaj narod odavde olatit. Nemaju pojma što je valorizacija i održivi razvoj!. 

Učestvujte u diskusiji:

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korišćenje našeg sajta, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića.Više informacija