Bokobran
Dobijajte mjesečna obavještenja
postanite pravi Bokobranac!
Protest je bio primarno usmjeren protiv projekta izgradnje plažnog kupališta u Dobroti
Protest PET DO PODNA

Inicijativa Bokobran zahvaljuje se svim građanima, stručnjacima zaštite, aktivistima i političarima koji su učestvovali na protestnoj šetnji PET DO PODNA koju je Bokobran organizovao u okviru kampanje NE!GradiNA!, sa ciljem umrežavanja svih subjekata zainteresovanih za obustavljanje devastacije prirodne i kulturne baštine Boke Kotorske.

Posebnu zahvalnost dugujemo stručnjacima zaštite- arhitektama Slobodanu Bobu Mitroviću i Mariji Nikolić iz Društva prijatelja bokeške baštine i arhitekti Aleksandru Denderu (Zajednica Italijana Crna Gore i Bokeljska mornarica Kotor), dr Vesni Mačić (Institut za biologiju mora), NVO Anima Kotor, NVO Bokeški forum Tivat, OO URA Tivat, OO Demokrate Kotor, te drugim istaknutim ličnostima koje su posredno ili neposredno dale svoju podršku, na čelu sa Antonijem Pušićem, alias Rambo Amadeus. Hvala Centru za građansko obrazovanje koji je prepoznao i nagradio naša nastojanja.

Ohrabrili ste nas i uvjerili da je naša misija da postanemo platforma za saradnju u zaštiti Boke i servis podrške takvih nastojanja, prepoznata od najšire zajednice kao instrument za umrezavanje brojnih subjekata koji sa svojih pozicija pokušavaju zaustaviti bezumlje, koje se sprovodi u sinergiji svih nadležnih državnih institucija, a kao rezultat ima činjenicu da je Crna Gora u opasnosti da njeno jedino UNESCO područje - prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, bude obrisano sa Liste svjetske baštine.

Protest je bio primarno usmjeren protiv projekta izgradnje plažnog kupališta u Dobroti, gdje su se sve naše institucije, na čelu sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i njenom direktoricom, Anastazijom Miranović, pobrinule da kompanija bliska nećaku Mila Đukanovića- Edinu Kolareviću, dobije sve dozvole za devastaciju kulturnog pejzaža i ekocid nad morskim ekosistemom. Mežutim, ovo je samo jedna od tekućih i planiranih devastacija, poput petoetažnog hotela sa konzolama u Perastu, ili nastavka projekta koji će Kostanjicu „okititi“ sa još 31 betonskim objektom ukupnog gabarita 16 hiljada kvadrata!

Dok su nas predstavnici kompanije Sarzman Incorporated pokušavali šarmirati kolačićima i sokićima, glasno i jasno smo im poručili, a poručujemo i nadležnim insitucijama- ako mislite da ste donošenjem protivustavnog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata zabili zadnju brokvu u kašetu razuma i svega vrijednog što u Boki baštinimo, grdno se varate! Porazgovarajte o tome (u Bokeškoj ulici u Titogradu) uz bogatu trpezu, sa koje alavo proždirete budućnost naših potomaka. Na istu će vam početi pristizati krivične prijave- za nesavjestan rad u službi, kršenje odredbi Zakona o prirodnom i kulturno-istorjskom području Kotora, Zakona o zaštiti kulturnih dobara, Zakona o zaštiti prirode. U slast vam bilo! I bon pro u Spužu!

Dragi Bokelji, cijenjeni prijatelji Boke, idemo dalje!

Krajevi, kao i bića, imaju dušu – Frano Alfirević

Vaš Bokobran

herceg novi cool

Sva prava zadržana. © Bokobran.